fbpx

Garantujeme doručenie do 24 hodín pri objednávkach do 12:00!

Najlacnejšie doplnky výživy a oblečenie

Menu

Superfoods: Ich výhody a čo k nim patrí

Potraviny, ktorých nutričná hodnota stojí za to a obsahujú málo kalórií. Takzvané superfoods, čiže SUPER potraviny. Odporúčajú sa každému, kto chce schudnúť alebo len zlepšiť zdravie. V dnešnom článku si povieme čo k nim patrí a aké sú ich výhody.

SUPERFOODS

Názov vznikol hlavne pre marketingové účely. Označujú sa nim potraviny, ktoré obsahujú veľa vitamínov, minerálov a antioxidantov, ale majú málo kalórií. Predajcovia tak chcú upútať zákazníkov.

Treba mať však na pamäti, že aj keď nejaké jedlo obsahuje veľa dobrého, nestačí nám iba to jedno na zdravé fungovanie tela. Strava by mala byť rôznorodá, no tvoriť by ju mali hlavne superfoods.

superfoods-na-stole
Zdroj: Unsplash

VÝHODY

  • podporujú zdravie srdca
  • vláknina v superfoods zabraňuje vzniku cukrovky
  • zľahčujú chudnutie
  • zvyšujú energiu
  • zmierňujú starnutie
  • antioxidanty v superfoods slúžia ako prevencia voči rakovine
  • znižujú hladinu cholesterolu
  • chránia organizmus pred toxínmi
  • znižujú zápal v tele

Možno sa pýtaš či pri toľkých výhodách existujú aj nejaké nevýhody. Superfoods sa zatiaľ javia ako taký zázrak. No ani s nimi to netreba preháňať.

NEVÝHODY

  • sú drahšie ako bežné potraviny
  • prinášajú veľké očakávania, ktoré častokrát sklamú
  • nedajú sa nimi vyliečiť vážnejšie choroby
  • nadmerným príjmom antioxidantov môžeme dokonca zhoršiť náš zdravotný stav

SUPERFOODS, KTORÉ NÁJDEŠ V KAŽDOM OBCHODE

Čaj

Obsahuje veľmi málo kalórií, pomáha hydratovať telo a je dobrým zdrojom antioxidantov. Tie sa nachádzajú hlavne v zelenom čaji, ktorý bojuje proti zápalu.

Okrem toho, výskum z Journal of Physiological Anthropology ukázal, že zelený čaj spolu s bielym čajom majú skvelé účinky proti stresu.

Zdroj: Unsplash

Listová zelenina

Superfood, ktorý zahŕňa kel, špenát, listový kel, listy repy, mangold. A je plný vlákniny, vitamínu C, horčíka, železa, vápnika a kyseliny listovej.

Nie všetky druhy listovej zeleniny majú príjemnú chuť. No netreba sa im vyhýbať, pretože znižujú riziko chorôb srdca a cukrovky. A vďaka vysokému obsahu karotenoidov majú veľký potenciál chrániť pred niektorými typmi rakoviny. Skús ich použiť do rôznych šalátov, polievok alebo smoothies.

Zdroj: Unsplash

Spirulina

Je jedným z najbohatších zdrojov antioxidantov a vitamínov. Ide o sladkovodnú modrozelenú riasu, ktorá účinkuje proti únave, podporuje imunitu a pomáha zvyšovať koncentráciu. Spirulina sa dá užívať vo forme prášku alebo tabliet. Oba varianty nájdete aj na našom eshope.

Ak si so spirulinou začiatočník, odporúčame ti skúsiť najprv spirulinu vo forme prášku. Môžeš ju pridávať do smoothies, džúsov alebo jogurtov a zmierniť jej horkastú chuť. Často sa užíva pri rôznych očistách organizmu. Dokáže zasýtiť, ale nezaťaží organizmus.

Zdroj: Unsplash

Bobuľové ovocie

Medzi najznámejšie patria:

  • jahody
  • čučoriedky
  • maliny
  • černice
  • brusnice

Ich konzumácia znižuje riziko infarktu a rakoviny. Obsahujú veľa antioxidantov, vitamínov, vlákniny a minerálov. Konkrétne čučoriedky majú veľký obsah vitamínu K, mangánu a vlákniny. Podporujú tak zdravie srdca, kostí, kože a dokonca majú priaznivé účinky aj na mentálne zdravie. Brusnice zase obsahujú konkrétny flavonoid, ktorý znižuje riziko infekcie močových ciest.

Zdroj: Unsplash

Orechy a semená

Tieto superfoods obsahujú možno trochu viac kalórií, no aj tak sa spájajú s chudnutím. Hlavne kvôli ich vysokému obsahu vlákniny a tukov potrebných na zdravie srdca.

Taktiež majú protizápalové a antioxidačné účinky, čo slúži ako ochrana proti oxidačnému stresu.

Odporúčajú sa hlavne vegetariánom a vegánom, ktorým môžu nahradiť príjem bielkovín.

Určite poznáš mandle, pistácie, vlašské orechy, pistácie, kešu, makadamové orechy, arašidy. Zo semien skús napríklad slnečnicové, chia, ľanové, tekvicové alebo konopné.

Orechy a semená môžeš jesť len tak, ako snack alebo z nich vieš urobiť hotové jedlo. Skús rôzne maslá a nátierky, ktorými môžeš doplniť a vyšperkovať ovsené kaše alebo palacinky, či wafle.

Zdroj: Unsplash

Olivový olej

Chráni telo pred cukrovkou, srdcovými chorobami a zbavuje sa zápalu v tele. No nielen to. Vďaka vysokému obsahu vitamínu K a E pomáha telu bojovať proti ničeniu buniek, ktoré je spôsobené oxidačným stresom. Niet divu, že olivový olej má nenahraditeľné miesto v stredomorskej diéte.

Zdroj: Unsplash

Hrozno a víno

Hrozno obsahuje resveratrol a keďže sa víno vyrába z hrozna, obsahuje ho tiež. Takže otázku prečo sa alkohol dostal do superfoods máme zodpovedanú. Ale na čo je resveratrol dobrý? Výskumy ukázali, že sa ním môže liečiť poškodenie nervov a retinopatia. Taktiež má priaznivé účinky na Alzheimerovu chorobu a pomáha telu udržať krvnú glukózu pod kontrolou. Ženám v období menopauzy zase pomáha s náhlymi zmenami nálad a návalmi tepla.

Teraz sa zdá, že víno je záchrana pred všetkými chorobami. No majme na pamäti, že ak zješ hrozno, dostaneš do tela ešte aj vlákninu. Ale ak máš chuť práve na víno, dodržuj odporúčanú dávku. A to je pre ženy jeden nápoj a pre mužov dva nápoje denne.

Toto sú len niektoré superfoods, ktoré patria medzi najbežnejšie. No príroda nám dala ešte veľa ďalších. Napríklad zázvor, avokádo, cesnak, losos alebo vajíčka.

Zdroj: Unsplash

AKO DOSTAŤ DO STRAVY VIAC SUPERFOODS?

  • Vyber si čerstvé potraviny namiesto spracovaných.
  • Svoje jedlá koreň hlavne kurkumou, kmínom, škoricou, klinčekmi a oreganom. Pridajú farbu, ale aj antioxidanty.
  • Ak v tvojom tanieri prevláda hnedá alebo béžová farba, pridaj niečo farebné, ako repu, jahody alebo špenát.
  • Nech je súčasťou každého tvojho jedla nejaké ovocie alebo zelenina.

Pridajte Komentár

Scroll to Top